NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA TERPSIHORA 2019.

NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA TERPSIHORA 2019.

SVETSKI DAN IGRE 2019.

TERPSIHORA ZA MILANA RUSA

 

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, pre osam godina ustanovilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se i u 2019. godini, osmi put, uvek povodom svetskog Dana igre, internacionalnog praznika koji slavi sve vidove igre u svetu, u jednom danu, u svim zemljama sveta, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID) svetske organizacije UNESKO.

Sedam proteklih godina ovo priznanje su dobili najbolji među jednakima i svojim uumetničkim dostignućima su doprineli i potvrdili njihov ugled i značaj.

Tročlani Žiri u sastavu:

Ivana Milovanović, predsednik Beogradske sekcije CID – UNESKO, stručni saradnik u kulturi (predsednik Žirija), Bojana Žegarac, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu  i Dijana Milošević, profesorka na Institutu za umetničku igru, osnivač i direktorka Dah teatra i pozorišna rediteljka, doneo je jednoglasnu odluku da se Nagrada Terpsihora za 2019. dodeli MILANU RUSU, uglednom baletskom umetniku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Specijalna pohvala jednoglasno se dodeljuje ĐURĐIJI JELENKOVIĆ, apsolventkinji Instituta za umetničku igru, profesionalnoj balerini, savremenoj igračici i diplomiranoj fizičarki na master studijama primenjene fizike.

 

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Institut za umetničku igru u Beogradu.

 

Svečanost povodom dodele nagrada biće održana u četvrtak, 25. aprila 2019. u 12 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, Dositejeva br. 2.

 

OBRAZLOŽENJE

 

Specijalna pohvala

Tročlani Žiri jednoglasno je odlučio da dobitnik Specijalne pohvale za 2019. bude:

ĐURĐIJA JELENKOVIĆ.

Đurđija Jelenković je apsolventkinja Instituta za umetničku igru u Beogradu. U svet umetničke igre došla je iz potpuno drugačije oblasti, a to je oblast nauke tj. fizike. U svom radu Đurđija hrabro spaja različite oblasti i pokazuje visok stepen posvećenosti, inovativnosti i veštine u okviru stvaralačkih i interpretativnih procesa. Njen rad je skopčan sa rizikom i oslanja se na najbolju tradiciju modernog plesa, ali i na tradiciju savremenog performansa i instalacije. U svom istraživanju u okviru trilogije Smrt i Devojka – Pakao – Unless, ona se kreće kroz prostor podsvesti gde istražuje ono što nas sve povezuje, a to su naši strahovi, i ispituje sopstvene psihičke i fizičke granice koristeći pri tome svoje telo kao precizan instrument izražavanja i pokret kao način komunikacije onog neizrecivog.

Specijalna pohvala predstavlja podsticaj da se Đurđijino istraživanje nastavi, ali, istovremeno, predstavlja i nameru Žirija kojom se ohrabruju mladi igrači i koreografi da se upuste u neistražene teritorije plesa, pokreta i umetničke igre u okviru svih njenih pojavnih oblika i estetika.

 

Nagrada Terpsihora

Tročlani Žiri jednoglasno je doneo odluku da dobitnik Nagrade Terpsihora za 2019. bude:

MILAN RUS, prvaku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Od Baletske škole u Novom Sadu, preko baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta, gde posle niza solističkih uloga stiče zvanje drugog soliste, do Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koji ga angažuje kao stalnog člana 2003. godine, u kome kao baletski igrač interpretira celokupan repertoar, od klasičnog i neoklasičnog do savremenog plesnog stila, zbog čega ubrzo postaje prvi solista, uz angažmane i u ostalim pozorištima koja povremeno neguju plesni repertoar, sarađujući tokom bogate karijere sa brojnim uglednim domaćim i međunarodnim koreografima različitog senzibiliteta, Milan Rus je prešao put profesionalnog baletskog umetnika vrednog našeg poštovanja.

Izdvajamo samo jedan deo njegovog umetničkog opusa kao profesionalnog baletskog igrača.

Bio je naš Salijeri u baletu Wofgang Amade, Mladić u La Capineri, Pevač u kultnom baletu Ko to tamo peva, Vrač u Posvećenju proleća, Arman u Dami s Kamelijama, La Mol u Kraljici Margo, naš Orfej u baletu Orfej u podzemlju… Bio je još toliko toga u koreografijama koje su ga formirale kao igrača i bitno uticale na njega i na njegov scenski izraz.

U svakoj ulozi koja mu je bila poverena, Milan je plenio sopstvenom harizmom, upečatljivom scenskom pojavom i izvođačkom tehnikom visokog nivoa. Na poseban, lični način ostvarivao je solističke uloge koje se pamte, ali se mora posebno istaći njegov visoki angažman u duetnoj igri, čiju zahtevnost je uvek razumeo. U duetima je uvek bio pouzdan i posvećen partner svojim koleginicama balerinama, koje su se u njegovim rukama uvek osećale sigurno i podržano.

Milan Rus je poseban i neponovljiv baletski umetnik. Nagrada Terpsihora je možda i najbolji način da mu se zahvalimo za sve što je kao baletski umetnik učinio na pozornici i da istaknemo sa poštovanjem njegov veliki doprinos srpskoj autentičnoj baletskoj umetnosti.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *