Terpsihora

Terpsihora logo

Udruženje Profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i Sekretarijata za kulturu grada ustanovilo je nagradu „Terpsihora“. Nagrada „Terpsihora“ dodeljuje se baletskim umetnicima za ostvarene uloge iz repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu ili drugih pozorišta, odigrane na matičnoj sceni ili na gostovanju drugih scena, u toku jedne pozorišne sezone, koji su se izdvojili po tehničkom i umetničkom kvalitetu. Nagrada „Terpsihora“ dodeljuje se baletskim umetnicima koji su angažovani u drugim pozorištima za ostvarene uloge iz repertora.

Nagrada „Terpsihora“ dodeljuje se koreografima za ostaverene vrhunske rezultate na polju koreografije. Nagrada „Terpsihora“ dodeljuje se baletskim teoretičarima koji svojom edukacijom na polju baletske umetnosti postižu zapažene rezltate i priznanja na polju pedagogije.

Nagrada „Terpsihora“ dodeljuje se isključivo domaćim stvaraocima.

Tročlani žiri koji je sastavljen od eminentnih ličnosti činili su Ksenija Dinjaški, pedagog klasičnog baleta, teoretičar igre i kritičar, Rosa Milić baletski umetnik i pedagog klasičnog baleta i Slobodan Beštić, dramski umetnik, odlučili su da Nagradu Terpsihora dobije Đorđe Makarević za predstavu ONI.

Izabrana tema baleta Oni, psihički poremećena porodica i mladić koji na svirep način ubija mlade devojke, bila je višestruko inspirativna u stvaralačkim nastojanjima koreografa i reditelja Đorđa Makarevića. Sukobljavajući se sa nesvakidašnjim sadržajem predstave, želeći da pronikne u najbitniji problem ove priče, kako nastaje ubica, Makarević nam je poslao poruku o važnosti vaspitanja dece i mladih ljudi. Prateći zahtevnost scenskog prikazivanja surovih događanja, koreografskim jezikom je dolazio do najdragocenijih stvaralačkih rezultata. Imajući izbor da u koreografskom istraživanju krene putem koji mu najviše odgovara, izabrao je klasično baletsku osnovu u spoju s neophodnim slobodnim – savremenim pokretom. Upravo je taj spoj pokazao delotvornost koreografskog učinka i predstavlja primer čistog i jasnog pristupa načinu koreografskog izražavanja.

Specijalna pohvala dodeljena je autorskom timu predstave BALERINE. Žiri je istakao da su autorke nagrađene predstave Balerine u sastavu reditelj i dramaturg Milena Bogavac, koreograf i asistent režije Olivera Kovačević Crnjanski i koautorke i izvođači: Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov i Sara Tošić, dale veliki doprinos u razumevanju društveno zapostavljene umetničke institucije klasične i savremene igre kod nas. One razotkrivaju na izgled glamuroznu profesiju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umetnošću igre. Balerine su jedinstvena kreativna celina izbalansiranih sekvenci plesa i teksta ujednačenog umetničkog zahvata. One su spoj do detalja iskoreografisanih plesnih, tekstualnih i svih drugih scenskih kretnji, bez improvizacija, nejasnoća i propusta u toku kompleksnog umetničkog toka zbivanja. Balerine su predstava o ljubavi i lepoti, umetničko delo trajne vrednosti jer na nov i poseban način rasvetljavaju život u igri i oko nje.

Forum za novi ples, čiju predstavu nagrađujemo, je ansambl savremene igre koji deluje od 2002. godine u okviru Baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Forum se godinama uspešno bavi edukacijom plesača i publike i afirmacijom savremenog plesa, dajući značajan doprinos razvoju savremene plesne scene u Novom Sadu i Srbiji. Prepoznatljiv je po uspešnim produkcijama, publici koja ceni forumsku stvaralačku misao i po nagradama na domaćim i inostranim festivalima.

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za umetničku igru.

Terpsihora 2015

Na sednici održanoj 14. aprila, žiri Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, u sastavu Jovan Veselinović, predsednik, Duška Sifnios, dugogodišnja prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i trupe Morisa Bežara, kao i Gordan Dragović, profesor operske režije i glume na Odseku za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada “Terpsihora” dodeli Konstantinu Kostjukovu.

Ove godine žiri je delovao u tročlanom sastavu, budući da je Žarko Prebil bio sprečen da zbog obaveza uzme učešće u radu, dok se Konstantin Kostjukov povukao iz rada žirija, na predlog ostalih članova.

Žiri je istakao dobitnikov dugogodišnji, predani, uspešni i trajni doprinos baletskoj umetnosti, smatrajući da je Kostjukov najupečatljiviji baletski umetnik svoje generacije, koji je virtuozno i jednako uspešno izvodio predstave klasičnog, neoklasičnog i modernog karaktera.

Specijalna pohvala dodeljuje se ansamblu Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu za ostvarene rezultate visokog profesionalnog nivoa i za doprinos promociji kulture naše zemlje tokom mnogobrojnih gostovanja u svetu.

Terpsihora 2014.

Solista baleta Jovan Veselinović je dobitnik nagrade „Terpsihora” za 2013. godinu, koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Petočlani žiri u sastavu: prvakinja baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović (predsednik), baletski kritičar i teatrolog Milica Zajcev , glumica Tanja Bošković, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i dirigent Narodnog pozorišta Đorđe Pavlović, saopštio je da je Veselinović svojim doprinosom na matičnoj sceni dao nezaobilazan doprinos klasičnom baletu i savremenoj igri, ne samo u tekućoj sezoni već u kompletnom igračkom stažu. „Svojim interpretacijama Veselinović je na visokom tehničkom nivou interpretirao naslovne uloge repertoara baleta Narodnog pozorišta. Isto tako je ostvario gostovanja na scenama u Novom Sadu i Skoplju”, navodi se u obrazloženju žirija.

Jovan Veselinović je diplomirao na Akademiji klasičnog baleta „Princeze Grejs” u Monte Karlu u klasi Marike Bezobrazove. Oženjen je balerinom Ivanom Veselinović i otac je dva sina, saopšteno je iz PUBS-a.

Specijalna pohvala Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije jednoglasno je dodeljena odlukom žirija igračima Bitef Dance kompanije, koji su na čelu sa direktorkom Jelenom Kajgo ostvarili veliki doprinos u savremenoj igri Srbije, kao i veliki broj gostovanja u zemlji i regionu, na kojima su i nebrojeno puta nagrađivani. Bitef Dance kompanija sarađuje sa najpoznatijim koreografima svetske plesne scene.

Terpsihora 2013.

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu je na Svetski dan igre, 29. aprila, 2012 godine uručena nagrada “Terpsihora”, novoustanovljena nagrada za vrhunske rezultate u baletskoj umetnosti u predhodnoj sezoni. Žiri u sastavu: Ivanka Lukateli, primabalerina i baletski pedagog i predsednik žirija, Snežana Arnautović, scenograf i akademski slikar, Božidar Đurović, pozorišni i radio reditelj i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Ronald Savković, prvak baleta i koreograf i Kokan Mladenović, pozorišni reditelj i upravnik Ateljea 212, doneli su odluku da prvi lauerat ove nagrade bude Ana Pavlović, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta. Istog dana biće dodeljena i pohvala za unapređenje baletske umetnosti, solistkinji Baleta Narodnog pozorišta i autoru emisije “Svet baleta” na TV Art, Drini Pešić.

Predsednica žirija Ivanka Lukateli povodom nagrade je rekla:

“Ana Pavlović je umetnica, koja svojim dugogodišnjom kvalitetnom igrom na sceni svog matičnog Narodnog pozorišta, kao i na scenama u regionu i svetu, neguje tradiciju predhodnika Srpskog baleta.

Svojim pristupom i poštovanjem svakog poverenog zadatka, pa bio to i mali, kao u poslednjoj premijeri na sceni Narodnog pozorišta, uloga Roksane u baletu Aleksandar ili u reprizi baleta Bajadera u naslovnoj ulozi, Ana je pokazala da je baš ona pravi izbor i da igra zato što je to deo nje same.

Ana Pavlović ima bogat opus u svojoj karijeri, ističem da su tu zastupljena najteža ostvarenja klasičnog repertoara, koje na tako visokom nivou dugi niz godina nije nimalo jednostavno odbraniti, naročito u odnosu na igrače iz drugih zemalja, a što je Ana uspela.

Nagrada koja se zove Terpsihora, po muzi i zaštitnici igre, kao i tradicija Srpskog baleta, kojom se ponose generacije, sa imenima koja se pamte, sada imaju dostojnog sledbenika u delu ovogodišnjeg dobitnika Ane Pavlović.”

Terpsihora 2012.