IZVEDENA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE GRADOVI KOJIH VIŠE NEMA

IZVEDENA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE GRADOVI KOJIH VIŠE NEMA

Na sceni Bitef teatra 1. oktobra 2019. godine izvedena je premijera plesne predstave Gradovi kojih više nema u koreografiji Konstance Makras a u izvođenju igrača Bitef Dance kompanije.

O predstavi autorka kaže: Gradovi kojih više nema vodi ka istraživanju umetnosti sećanja, ili ars memoriae, u kojoj se sećanja naročito čvrsto vezuju za fizičke lokacije, prostorije i arhitekturu. Ishodište ovog komada bio je grad kao konkretna geografska lokacija, kao sidrište sećanja. Šta biva sa našim uspomenama, šta biva sa onima koji nastavljaju da pamte ta fizička mesta čak i nakon što ona budu uništena?

Postupci izvođača na sceni odnose se na antičke veštine ars memoriae, prema kojoj, da bismo vratili u sećanje stvar koju želimo da upamtimo, najpre moramo da saberemo utiske. U središtu te mnemoničke tehnike jeste prostorna orijentacija. Na koji nam način u svrhu sećanja mogu poslužiti prostorije i mesta?

Sećanje na gradove koji više ne postoje istražuje arhitektonska mesta u ulozi narativnih instrumenata naše istorije – u svrhu ponovnog pisanja istorije, vidanjem rana prošlosti, i zarad razumevanja savremenih događaja (na ličnom i globalnom planu) kao dela neprekidnog ciklusa koji doživljavamo kao protok vremena.

Sećajući se gradova… priče očevidaca bombardovanja Drezdena u februaru 1945, koje se prepliću se sa sećanjima izvođača i njihovih porodica na slična iskustva iz NATO bombardovanja, ukazuju na to da se talasi istorije i politike ponavljaju.

Komad takođe preispituje odnose arhitekture i memorije kao fizičkog iskustva.

 

Ovim premijernim izvođenjem Bitef Dance kompanija obeležava deset godina kontinuiranog rada.

Predstavu izvode Marija Bergam, Ana Ignjatović Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac, Nataša Gvozdenović, Nikola Živković i Una Vujošević.

Asistenti koreografa Emil Norbert Bordas i Miki Šođi; muzika Aleksandra Đokić; kostim Selena Orb; fotografija Jelena Janković; grafički dizajn Katarina Popović; izrada scenografije Ljubomir Radivojević.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *