ZASPALA JE LEGENDA BALETA MAJA PLISECKAJA

ZASPALA JE LEGENDA BALETA MAJA PLISECKAJA

Jedna od najvećih balerina 20. veka, Ruskinja Maja Pliseckaja umrla je danas u Nemačkoj u 89. godini.

Svetski poznata balerina Maja Pliseckaja preminula je u Nemačkoj, od srčanog udara, saopštio je generalni direktor moskovskog “Baljšoj teatra” Vladimir Urin.

Maja Plisecka potiče iz stare ruske baletske porodice jevrejskog porekla. Ujak Asaf Meseret bio je legendarni profesor baleta. Tetka uz koju je odrasla, Sulamif Meserer, bila je primabalerina Boljšoj teatra.

Mladost Maje Plisecke obeležile su patnje pod staljinizmom. Otac joj je nestao bez traga 1937. godine a majka deportovana u Kazahstan. Pedeset godina kasnije otkriveno da je njen otac ubijen.

Postala je član Boljšoj baleta 1943. godine ali do 1959, godine nije mogla da nastupa u inostranstvu usled podozrivosti prema njenom poreklu.

Bila je poznata po visokim skokovima, fleksibilnim leđima, dugim rukama, gracioznosti pokreta i harizmi, kojoj su doprinosili upečatljiv izgled i crvena kosa. Njene najčuvenije uloge bile su u baletima “Labudovo jezero” (1947), “Uspavana lepotica” (1947), “Karmen”, “Don Kihot” i “Ana Karanjenina”.

Maja Plisecka je ulogu “Umirućeg labuda” igrala više od hiljadu puta. Dobila je 1958. godine titulu “Zaslužnog umetnika Sovjetskog saveza”.

Kritičari su je videli kao definitivnu naslednicu legendarne Ane Pavlove. Karijera joj je trajala neuobičajeno dugo – 60 godina. Poslednji put je nastupila 1996. godine kada je imala 70 godina, u koreografiji Morisa Bežara “Ave Marija”.

21000_maja-2_f

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *