SVETSKI DAN IGRE

SVETSKI DAN IGRE

Devet je broj nebeskih sfera; U islandu sići niz devet stepenika bez pada, znači savladati devet veština… Svaki broj je devet, po Persijskom filozofu i metematičaru Aviceni, ili njegov proizvod; to je arhetipsko trojstvo koje predstavlja Suštinu, Materiju i Život. Broj devet po grčkom filozofu Parmenidu odnosi se na apsolutne stvari: devet Muza predstavljaju celokupnu ljudsku spoznaju kroz nauke i umetnosti; devet kao poslednji broj u nizu brojeva najavljuje kraj i početak, prelazak na viši nivo. Devet plus tri čini dvanaest, što je broj Univerzuma, a ako ga podelimo sa tri dobijamo četiri što tačno označava redni broj ovogodišnje Nagrade i Specijalne pohvale Terpsihora koje će danas biti uručene. U doba Stare Grčke, kolevke umetnosti i svakolike znanosti, bogovi koji su vladali svetom radi lakše kontrole podelili su najvažnije delatnosti prvo na tri dela i poverili ih na upravljanje trima muzama. Uvidevši da je to u stvari nagomilavanje moći rešili su da ih rasvlaste, i sve obaveze podele na tri puta tri, odnosno devet muza. Tako su kćeri Mnemosine i Zevsa postale vladarice učenosti i lepih veština. Devetoj po redu, Terpsihori povereno je da svetu daruje igru, i da bdi svekolikim razumevanjem nad veštinom koje donosi radosti i katarzu. Terpsihora, mitološka zaštitnica igre i muzike, složenica je od grčkih reči koje znače: ona koja voli da igra. Atributi su joj lira, cimbalo i lovorov venac.
1864. godine otkrivena je mala zvezda, asteroid koja se ne može videti golim okom ali krasi savežđe, nazvana Terpsihora.
Naša Terpsihora i ove godine pripala je zvezdicama kao priznanje i podstrek da ne posustanu i nastave putem PER ASPERA AD ASTRA…

Srećan i Razigran Vam praznik,

Aleksandar Ilić

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *