ANI ĐURIĆ NAGRADA MARINA OLENJINA

ANI ĐURIĆ NAGRADA MARINA OLENJINA

Predstava Labudovo jezero 7. marta ove godine, bila je dvostruki praznik Srpskog Narodnog pozorišta: 65. godišnjica Baleta i dodela Nagrade Udruženja baletskih umetnika Vojvodine Marina Olenjina primabalerini Ani Đurić.
Tročlana Komisija u sastavu Gabriela Teglaši predsednica Udruženja baletskih umetnika Vojvodine i predsednica Komisije za dodelu nagrade; mr Zoran Maksimović, teatrolog i direktor pozorišnog muzeja Vojvodine i mr Aleksandar Ilić baletski umetnik i koreograf Baleta Narodnog pozorišta, odlučila je da ovom nagradom oda prizanje Ani Đurić za dostignute rezultate i kao podstrek za dalje uspehe.
Pred prepunim gledalištem Orkestrom i Ansamblom baleta upravnik Srpskog Narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević čestitao je Nagradu Ani Đurić i rođendan ansamblu.
Predsednica komisije pročitala je obrazloženje za nagradu: Ana Đurić je balerina velikog potencijala: osvojila je prva mesta na Republičkim takmičenjima; predstavljala je zemlju na svetskim takmičenjima u Rimu, Varni i Berlinu. Sve svoje uloge Ana je odigrala besprekorno. Pored izuzetne tehničke sigurnosti i nepogrešivog izvođenja najtežih uloga, u sve uloge uspeva da ugradi i naročiti lični emotivni naboj koji nijednog trenutka publiku ne ostavlja ravnodušnom. I baletski kritičari ističu da Ana svoje uloge donosi veoma zrelo i s velikom odgovornošću. Njeno kretanje scenom odraz je brižljivo negovanog manira koji odlikuje najbolje. To potvrđuje ulogama Odete, Odilije, Kitri, Julije, Aurore. Ona je u kontinuiranom radu ostvarila najznačajnije uloge klasičnog repertoara. U junu 2014. godine gostovala je na Gala koncertu u Rumuniji, a na decembarskoj turneji, uz novosadski balet, predstavila se u devet gradova Meksika. Ova strukovna nagrada Udruženja baletskih umetnika Vojvodine je priznanje za sve do sada odigrano i podsticaj je za budući rad mladoj i talentovanoj balerini, pred kojom je budućnost. Ana Đurić je u Srpskom Narodnom pozorištu od 2011. godine.
Sasvim zasluženo je dobila i prethodnu nagradu Udruženja baletskih umenika Srbije Nataša Bošković.
Nagrada Marina Olenjina, dodeljuje se za vrhunsko profesionalno stvaralaštvo u oblasti baletske umetnosti i kao takva postoji od 2007.godine. Nosi ime osnivačice Baleta Srpskog narodnog pozorišta. Čine je bronzana statueta, plaketa i novčani iznos. Nagrada Marina Olenjina nije vremenski uslovljena i ograničena (godišnja, bijenalna ili drugačije), već kada se pojavi umetnik koji ovu nagradu zaslužuje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *