URUČENE NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA TERPSIHORA

URUČENE NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA TERPSIHORA

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta večeras je nakon održanog Gala koncerta u čast 180 godina od rođenja P.I. Čajkovskog, uručena Nagrada Terpsihora baletskom umetniku Igoru Pastoru, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, koje je pre devet godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu Prof. Aleksandra Ilića.

U 2020. godini, ovim priznanjima podsećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, nažalost naglo prekinute pandemijom koja je sve, pa i umetnike, zaustavila u koraku na neko vreme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi. Dok su naši igrači naglo izmešteni iz pozorišnih i baletskih sala, dok vežbaju u vlastitim domovima, u malim i nedovoljno prostranim prostorima za igru, aktuelna situacija nam je privremeno odložila dan dodeljivanja nagrade i pohvale Terpsihora uživo, ali ne i kontinuitet tih priznanja.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora dodeljuje se u 2020. godini, deveti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.

Nagradu Terpsihora Igoru Pastoru je uručila predsednica žirija dr Vera Obradović, redovni prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i koreografkinja koja je delovala u sastavu sa kolegama mr Nelom Antonović, koreografkinjom, osnivačicom i direktorkom Mimart teatra i Milanom Rusom, prvakom Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Večerašnjoj svečanosti je prethodila dodela Specijalne pohvale igraču Vladimiru Čubrilu koja je održana sinoć na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta nakon premijerno izvedene diplomske predstave Instituta za umetničku igru, za naročit doprinos umetničkoj igri u 2020. godini.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Instituta za umetničku igru.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *