Turneja Ansambla VENAC po Srbiji

Turneja Ansambla VENAC po Srbiji

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije VENAC iz Prištine, sa sedištem u Gračanici,svoju prolećnu turneju započeo je krajem marta u Republici Srpskoj a nastavio u Kruševcu, Štrpcu na Šar planini i Ranilugu u kosovskom Pomoravlju.

U četvrtak, 16. maja od 20 časova, VENAC će izvesti svoj program u Domu kulture u Prokuplju, a već naredne nedelje će program „Zemljom ovom – Legenda o VENCU“ publika moći da vidi 23. maja u Centru za kulturu Požarevac, zatim 24. maja u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, a u subotu 25. maja VENAC će nastupiti u Vojvodini na letnjoj sceni na gradskom trgu u Žablju.

Ansambl VENAC ove godine proslavlja 55 godina od osnivanja i tim povodom ima seriju koncerata širom Srbije, kojom najavljuje centralnu proslavu jubileja u drugoj polovini godine. Aktuelni program predstavlja odabir numera inspirisanih igračkom, pevačkom, muzičkom i obrednom tradicijom Srba širom Kosova i Metohije.

VENAC radi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao profesionalni folklorni ansambl Kosova i Metohije u Gračanici, nedaleko od Prištine. Sa ciljem da sačuva, oblikuje i scenski prikazuje tradicionalnu umetnost Kosova i Metohije Ansambl VENAC će svoju prolećnu turneju završiti početkom juna koncertima u Smederevskoj Palanci, Boljevcu i Nišu dok za početak leta priprema da letnju turneju po gradovima Republike Srpske.

Više fotografija pogledajte OVDE.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *