Sablazan u dolini Svetog Florijana

Sablazan u dolini Svetog Florijana

U projektu Balkan Dance project Vol. 3 koreografu i reditelju iz Srbije Aleksandru Iliću i Aleksandra Nikoliću pripalo je da u predstavi Triple Bill pokretom prikaže burlesku “Sablazan u dolini Svetog Florijana” Ivana Cankara, ikonu slovenačke književnosti. Po oštrini zapažanja, izraza, demaskiranja licemerja i gramzivosti pojedinaca slovenačkog društva kraja XIX i početka XX veka stoji rame uz rame uz najvećeg srpkog komediografa Branisalava Nušića, te na sličan način izvrgavaju ruglu vitalnost i neuništivost malograđanskog mentaliteta kome je moto benigna i lažno skromna krilatica “U se i u svoje kljuse” iza koje se krije kukavičluk, društvena sebičnost i neodgovornost, dvoličnost, sitni interesi, a na kraju i zle namere, agresija i mržnja.

Šta će se dogoditi kada u “rajsku” dolinu, učmalu od samozadovoljstva, prekrivenu izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od ostatka sveta iznenada bane Sablazan i porementi zloslutnu harmoniju Doline Svetog Florijana?

Sablazan, sva satkana od sjajnih boja života, strasti, ljubavi, izazova,  kao tektonska katklizma izbacuje na površinu svo samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. U svojoj nezlobivoj farsi- burlesci Sablazan u dolini Svetog Florijana Ivan Cankar izvrgava ruglu svu opasnost društvenog licemerja suprostavljajući malograđanskim odličnicima dvoje mladih vagabunda, avanturista i kriminalaca- Petra i Jacintu, koji svojom iskrenom željom za ispunjenim životom kao uragan protutnje kroz Dolinu i živote njenih stanovnika, za trenutak uzvitlavši prašinu, sablaznivši sve i na kraju ih izigavši.

Ipak, kada uragan Petar i Jacinta prođe, maske padnu i stasnovnici Doline se ogoljeni pogledaju u oči, rezultat njihovog iskustva nije promena već uzvik: “Hvala Bogu, sve će opet biti po starom.”

Pred tvorcima plesne piese stoji ne mala obaveza i zadatak da zadatu temu s reči prevedu na univerzalni jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među Cankarovim redovima: “Probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Imajte hrabrosti da se pogledajte se u oči, imajte hrabrosti da se suočite sa svojim istinskim željama i potrebama… i ŽIVITE!

U predstavi učestvuju: Mojca Majcen, Ema Janković, Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Luka Živković i Jakša Filipovac; kostim Melisa Musića i Neira Sinabšić; muzička obrada Studio Lana Toković.

Produkcija Tanzelarija – Udruženje za promociju savremenog plesa iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa slovenačkim pozorištem Festival Velenje i srpskim Udruženjem profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *