Predlog strategije razvoja kulture u Srbiji od 2017. do 2027. godine

Povodom javnog poziva da se upute predlozi i dopune o Predlogu strategije razvoja kulture u Srbiji od 2017. do 2027. godine Predsedništvo Udruženja dostavilo je sledeće:

1. Predsedništvo Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije odlučilo je da postavi pitanje repezentativnosti udruženja, smatrajući da se reprezentativnost stiče suštinskom delatnošću i vidnim rezultatima a ne dekretom. Nabrajamo delatnost našeg Udruženje od osnivanja do decembra 2017. godine:
  • 2009 osnovano Udruženje;
  • 2010. ustanovljava značajnu Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora koja je stimulans za nastavak kreativnog rada i podrška dobitnicima (značaj nagrade potvrđuju imena dosadašnjih dobitnika). Ministarstvo kulture i informisanja je prepoznala značaj ove akcije Udruženje i finasisjki je podržava od ustanovljenja. Dobitnici Nagrade su: Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević, Mirjana Nešić (posthumno), Ansmbla baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 2010. u produkciji Udruženja i Narodnog pozorišta premijerno izvedena celovečernja plesna predstava Lisabonska priča (koja je prikazana u većem broju gradova u unutrašnjosti);
  • 2011. u produkciji Udruženja i Madlenianum opere i teatra, uz finansijsku pomoć Sekretarija grada za kulturu grada Beograda, premijerno izvedena celovečernja plesna predstava na delo domaćeg pisca s temom o Beogradu Praznik ljubavi. Na poziv Ministarstva kulture Republike Kine predstava je dve godine (2012.) učestvovala na Međunarodnom festivalu u Šangaju i turneji po pet gradova Kine, osvojivši prvo mesto u Šangaju. Ponovo (2014.) na poziv Ministarstva kulture Republike Kine ista predstav je gostovala osim u Pekingu i Šangaju u još tri glavna grada Kineskih provincija;
  • 2013. Udruženje je bilo inicijator i pokretač i izdavač publikacije za umetničku igru CТЕПART (deset brojeva godišnje, do sada izašlo 50. brojeva), koja prati zbivanja iz oblasti umetničke igre u zemlji i regionu. Publikacija je besplatna i može se preuzeti u svim baletskim školama, pozorištama u Beogradu, pozorištima u Sarajevu, Zagrebu, Šibeniku i Velenju;
  • 2014. u produkciji Udruženja ostvareno Međunarodno veče pod nazivom One night show, u kome su prikazane koreografije autora iz Velike Britanije, Poljske, Južna Koreje i Srbije);
  • 2014. osnovana je svojevrsna plesna trupa Plesni teatar gospođe, finansijski podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarija za kulturu grada Beograda, koja na nov i neoubičajen način osvetljava marginalne teme takozvanih marginalnih ličnosti (ovog penzionisanih žena). Predstav prikazana u preko 20 gradova, gostujući i u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica i Institutu za mentalno zdravlje dr Laza Lazarević. Predstav je 2015. godina bila nominovana za Nagradu grada Beograda;
  • 2015. u produkciji Udruženja i Galeriji Sava Šumanović iz Šida, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja izveden je plesni performans Igra Save Šumanovića – Beračice, prikazan u Beogradu, Šidu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu;
  • 2015. kao koproducent sa Festivalom Velenje (Slovenija), Jesenjim svečanostima Skoplje (Makedonija), Madlenianum opera i teatrom, Sarajevskom zimom, Festivalom Šibenik i Tanzelarijom iz Sarajeva, ostvaren je Međunarodni projekat Balkan Dance Project Vol. 1, Balkan Dance Project Vol. 2 i Balkan Dance Project Vol. 3.;
  • 2015. sledeći neophodnost decentralizacije kulture i umetnosti organizovani su (2015., 2016. i 2017.) letnji seminari za umetničku igru (preko 150 učesnika) iz zemlje i regiona. Na seminaru su profesori bili poznati pedagozi iz oblasti klasičan balet i savremena igra iz zemlje, regiona i sveta. Sva tri seminara su realizovana u saradnji s Institutom za umetničku igru uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.
  • 2017. u decembru u Muzeju Narodnog pozorišta će biti obeležen 50. broj publikcije za umetničku igru СТЕПART.

Iz navedenog se može zaključiti da je delatnost ovog Udruženja ne samo podsticanje i nagrađivanje poslenika u umetničkoj igre već i razvijena Međunarodna afirmacija naše Umetničke igre (klasičan balet i savremena igra) a s tim i afirmacija kulture naše zemlje.