OSKAR VAJLD I SLIKA DORIJANA GREJA

OSKAR VAJLD I SLIKA DORIJANA GREJA

U Narodnom pozorištu 30. marta ove godine , održaće se premijera baleta Slika Dorijana Greja na osnovu čuvenog klasičnog psihološkog romana Oskara Vajlda.
Režiju i koreografiju potpisuje Vladimir Logunov, a libreto Dušan Milosavljev.
Tema ovog romana može se smatrati svojevrsnom autobiografijom u kojoj Oskar Vajld pokušava da dešifruje duhovno dvojstvo sopstvene ličnosti: Anđela i Demona (Vladimir Logunov već se bavio sličnom temom u Dr Džekil i Mr Hajdu).
Junak romana čije ime nosi i naslov knjige i naslov baleta, je u stvari demonski polu brat Don Žuana, samo što ovaj poslednji nije, kao Faust prodao dušu đavolu za privid večne mladosti. Dorijan Grej je hrabriji ali i lakomisleniji. On je Narcis klasične gotske horor priče koji zabludu svih kockara o velikom dobitku plaća najvećom cenom: gubitkom suštine humanosti.
Portret koji je njegova prava slika nemilosrdno ocrtava grozne posledice davno sklopljene pogodbe.
Sam Oskar Vajld, čiji je lični znak bio i karanfil na reveru imao je sličan životni proces: talentovan pisac, omiljen dendi engleskog društva, šarmer i kozer čijem kritičkom oku nije izmicalo licemerje i nemoralnost društva, sam je podlegao trivijalnim iskušenjima i završio kao prognanik i zatvorenik u tuđoj zemlji.
U predstavi učestvuje celokupan ansambl Baleta; muziku je izabrala Aleksandra Paladin; scenograf je Boris Maksimović, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Maja Varićak Antić.

Narodno pozorište 30. mart 2015. godine Velika scena u 19:30 časova.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *