Milanu Rusu uručena Nagrada Terpsihora 2019.

Nagrada Terpsihora za 2019. godinu uručena je danas Milanu Rusu , uglednom baletskom umetniku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu na svečanosti u Muzej Narodnog Pozorišta.

Specijalna pohvla uručena je Đurđiji Jelenković, apsolventkinji Institut za umetničku igru..

Nagradu i Specijalnu pohvalu Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, pre osam godina ustanovilo je Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se i u 2019. godini, osmi put, uvek povodom svetskog Dana igre, internacionalnog praznika koji slavi sve vidove igre u svetu u jednom danu u svim zemljama sveta, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID) agencije UN Unesko.

Sedam proteklih godina ovo priznanje su dobili najbolji među jednakima i svojim uumetničkim dostignućima su doprineli i potvrdili njihov ugled i značaj.

Tročlani žiri u sastavu Ivana Milovanović, predsednica Beogradske sekcije CID – UNESKO, stručni saradnik u kulturi (predsednik Žirija), Bojana Žegarac, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, i Dijana Milošević, profesorka na Institutu za umetničku igru, osnivačica i direktorka Dah teatra i pozorišna rediteljka, doneo je jednoglasnu odluku o nagradama.

Nagradu i Specijalnu pohvalu „Terpsihora“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Institut za umetničku igru u Beogradu.

SveFčanost povodom dodele nagrada biće održana u četvrtak, 25. aprila, u 12 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Foto Belkisa Beka Abdulović

Više fotografija pogledajte OVDE.