IN MEMORIAM BORIVOJE MLADENOVIĆ 1936-2019

IN MEMORIAM BORIVOJE MLADENOVIĆ 1936-2019

U Beogradu je 4. decembra preminuo baletski umetnik Borivoje Mladenović, (1936.).

Rođen u Gruži kod Kragujevca, odrastao je u Beogradu gde je osnove baletskog obrazovanja stekao u Srednjoj baletskoj školi Lujo Davičo klasa Sima Laketić i Nina Kirsanova, Smilja Torbica, Sonja Lankau.

Postao je član Baletskog ansambla  Makedonskog narodnog teatra u Skoplju 1954. do  1956. godine a potom i član Baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Dve godine, bio je član Baletskog ansambla u Dizeldorfu gde se usavršavao kod čuvenog pedagoga Viktora Gzovskog

Po povratku u Narodno pozorište u Beogradu, postao je solista i ubrzo nosilac  glavnih uloga u skoro svim baletskim predstavama koje su bile na repertoaru.Za to vreme partnerke su mi bile : Rut Parnel, Jovanka Bjegojević,  Višnja Đorđević, Dušica Tomić, Lidija Pilipenko, Duška Sifnios, Ivanka Lukateli, Milica Bijelić.  U isto vreme bio je stalni gost Baleta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu; partnerke su mu bile novosadske prvakinje : Erika Marijaš  i Biljana Maksić.

Njegova igra se odlikovala, staloženošću, muževnošću i skladnim igračkim  linijama u klasičnim baletima, ali i predstavama modernijeg stila  kao i u nacionalnom repertoaru.

U bogatoj igračkoj karijeri, Borivoje Mladenović je ostvario niz veoma zapaženih uloga i u operama Faust, Karmen, Zaljubljen u tri narandže (posebno  u Knezu Igoru). U punoj umetničkoj zrelosti kreirao je više veoma upečatljivih karakternih baletskih likova, ispoljavajući izgrađeni smisao za dramsko oblikovanje plesnih uloga.

Poznat je kao veoma požrtvovan i pouzdan partner.

Igračku karijeru je završio 1985, ali je nastavio da nastupa u dramskim predstavama. Bio je Majordamus, Markiz i Učitelj igranja u Konaku (režija Mira Trailović), Fuše u predstavi Napoleon ( režija Nađa Janjetović).

Značajne uloge: Oficir (Kraljica ostrva), Mandarin Čudesni mandarin, Romeo,Tibaldo (Romeo i Julija), Princ Dezire i Plava ptica (Uspavana lepotica)  Princ Albert Žizela, Palemon princ (Ondina ),  Princ (Labudovo jezero)  Čovek (Šesta simfonija), Tankred (Dvoboj Tankreda i Klorinde) Golem (Golem), Marko

(Ohridska legenda),  Stihovi-oblici Verlen  Faust (Abraksas),Osvajač (Darinkin dar), Grof Vronski (Ana Karenjina),  Kralj miševa Krcko Oraščić”, Svekar (Katarina Izmailova). Zatim, uloge u baletima: Siledžija (Susret u Luisvilu), Dvojnik (Čovek pred ogledalom),  Lojko Zobar (Makar Čudra – ciganska poema)  Princ (Sebastijan),  Gradonačelnik (Kopelija),  Glavni Tatarin (Polovecke igre) Upravnik ludnice (Per Gint)…

Za ulogu Golema  u baletu Golem Dimitrija Parlića, dobio je Nagradu Narodnog pozorišta, a 28. oktobra 2002. i Nagradu za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije. Nacionalnu penziju, kao umetnik koji je značajno doprineo našoj kulturno-umetničkoj sceni, dobio je 2008.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *