ANSAMBL VENAC NA VELIKOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA

ANSAMBL VENAC NA VELIKOJ SCENI NARODNOG POZORIŠTA

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije VENAC završiće ovu godinu svečanim koncertom u Narodnom pozorištu u Beogradu, u utorak 11. decembra 2018. sa početkom u 20 časova.

VENAC kao profesionalni i državni folklorni ansambl pod pokroviteljstvom  Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od svog osnivanja 1964. u Prištini istražuje, umetnički oblikuje i prezentuje na sceni tradicionalnu igru, pesmu, muziku i običaje Kosova i Metohije. Skoro dve decenije van svog grada danas radi u Gračanici.

Preživevši sudbinu ratnih razaranja i progona, VENAC je opstao zahvaljujući svojoj državi Srbiji, restruktuirao se i sadana sceni nastupa sa celovečernjim programom. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izveden program zasnovan na folklornoj tradiciji srpskog naroda širom Kosova i Metohije, koji je pretpremijerno izveden krajem novembra u Gračanici.

Za ovaj, ali i buduće VENČEVE programe, zaslužan je stručni tim ansambla – Umetnički kolegijum. Već par godina u njemu deluju Zdravko Ranisavljević, Sanja Ranković i Mira Zakić sa Odseka za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od nedavno je deo Umetničkog kolegijuma i eminentni folklorni umetnik i koreograf Radojica Kuzmanović, a od januara ove godine mu se priključio Miloš Cile Mitić, član Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, koji je ujedno i na čelu umetničkog sektora Ansambla.

Karte za koncert možete nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta u Beogradu.

venac-stampa-boja-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *