VOL. 2 na XXXIII…

Na poziv 33. Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2017. 22. februara u SARTRU-u(Sarajevski ratni teatar) predstavili su se Igor Kirov koreograf iz Makedonije i koreograf Aleksandar Ilić iz Srbije u saradnji s Nataliom Iwaniec koreografi iz i Poljske delom Balkan Dance project Vol. 2.

Balkan Dance project su pre tri godine osnovali Igor Kirov iz Makedonije, Mojca Majcen baletska umetnica iz Slovenije, kojima se pridružio Aleksandar Ilić prvi solista i koreograf baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, da bi zbližili umetnike s prostora nekadašnje Jugoslavije i Balkanskog regiona uz svesrdnu podršku Festivala Velenje na čelu s direktorkom Barabarom Pokorny.

U prvom delu večeri izveden je plesni komad The Cube Untold u koreografiji i scenografiji Igora Kirova.

U predstavi se igrom postavlja pitanje ko smo, gde smo, zašto smo tu… da zaronimo u skriveni deo sebe, da pronađemo tajnu… mi koji imamo hrabrosti da pitamo.

Drugi deo večeri je posvećen plesnoj poemi Posle Soneta po motivima Sonetnog venca slovenačkog pesnika France Prešerna, u kome kroz celo delo provejava suštinska bit života: želja, čežnja, osujećenost, ljubav, ljubav kao večita kategorija prema ženi prema otažbini, a iznad svega prema slobodi… U koreografiji Aleksandra Ilića i Natalie Iwaniec, po libretu Teodore Sujić.

U oba ova komada učestvuje pet istih igrača koji sjedinjeni s entuzijazmo ovaploćuju misaonost igre, utiskujući svojim talentom snažan pečat ostvarenoj ideji: Mojca Majce (Slovenija); Ema Janković (Hrvatska); Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina); Luka Živković i Jakša Filipovac (Srbija).

Posle velikog uspeha koji je bio potvrđen toplim prijemom i frenetičnim aplauzom u Sarajevu ekipa Vol. 2 nastavlja svoju misiju zbližavanja hodočašćem po prostoru nekadašnje zajedničke otadžbine. Sledeća izvođenje biće u 9. marta Velenje; 10. marta Krško; 21. juna Maribor a 28. jula Šibenik…