Sablazan u dolini Svetog Florijana

Sablazan u dolini Svetog Florijana po delu Ivana Cankara

Na sceni Madlenianum opera i teatra 4. decembra s početkom u 20.00 časova u okviru Balkan Dance project Vol. 3 (BDP) izvedena je premijera plesne predstave Sablazan u dolini Svetog Florijana u oprodukciji Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i koprodukciji Instituta za umetničku igru Beograd (Srbija), Tanzelarije – udruženje za promociju savremenog plesa iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina) i Festivala Velenje (Slovenija).

Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i druge umetnike iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Projekat povezuje umetničke stvaraoce iz različitih država sa zajedničkim kulturnim nasleđem, radi jačanja dijaloga među kulturama jezikom umetnosti. Pored zbližavanja i povezivanja i kulturne razmene, BDP ima za cilj razvoj moderne, odnosno savremene umetničke igre u široj regiji, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima, i edukacuju mlade publike. Misija BDP je da ojača plesnu scenu regiona da je spoji i poveže stvarajući platformu za razmenu ideja poslenika umetničke igre. BDP povezuje zemlje s jedinstvenim kulturnim identitetom prenoseći svoje ideje univerzalnim jezikom plesa.

Osnivači Balkan Dance Projecta su Festival Velenje, Igor Kirov, koreograf i direktor baleta HNK Split, Aleksandar Ilić, koreograf i prvi solista baleta Narodnog pozorišta Beograd, i umetnički direktor Belef Festivala i Mojca Majcen baletska umetnica.

Začetnik BDP bila je 2013 godine, plesna predstava He, he, helium po motivima istoimene pesme Sarajevske spisateljice Adise Bašić u koreografiji Igora Kirova; zatim 2015 godine BDP Vol. 1 sledi s koreografijama Reminiscencija Aleksandra Ilića i Priče Igora Kirova; 2016 godine BDP Vol. 2 nastavlja rad sa predstavom diptihom The Cube Untold u koreografiji Igora Kirova i Po sonetima Aleksandra Ilića i Natalie Iwaniec. Sve tri produkcije uspešno su gostovale u teatrima Slovenije, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

To je četvrto pojavljivanje pred publikom plesnih ostvarenja ove institucije, za koju se može reći da uspešno ostvaruje svoju misiju sledeći zacrtan credo povezavanja mladih umetnika s prostora Balkana radi podsticanja saradnje, razmene iskustava i unapređivanja ličnog i opšteg nivoa znanja u oblasti umetničke igre, kao i pridobijanja nove publike i popularisanja ove umetnosti.

Ovogodišnji Balkan Dance Project podržali su Sekretarija za kulturu grada Beograda, Institut za umetničku igru Beograd, Festival Velenje, Mestna općina Velenje, Mestna općina Celje, Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije, Gornje, Slovenačka Ambasada u Sarajevu, Plastika Skaza, Abomo, Javni sklad za kuturne dejavnosti, Zavarovalnica Triglav, Federalno Ministarstvo kuture i sporta Bosna i Hrecegovina, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Proleter Sarajevo, Violeta, Lejla voda, Bosanski kulturni centar, Sarajevsko pivo.

Burleska slovenačkog pisca Ivana Cankara koji je uz pesnika France Prešerna ikona slovenačke ne samo književnosti, koju su koreograf i reditelj oblikovali kroz savremeni plesni izraz, po oštrini zapažanja, izražavanja, otkrivanja, licemerja, gramzivosti pojedinaca tadašnjeg slovenačkog društva može stati rame uz rame uz srpskog komediografa Branisalava Nušića. Rođeni su skoro istovremeno na sličan način izvrgavali su ruglu postojan malograđanski mentalitet kome je životni moto bi ne talasaj.

Šta se dešava kada u rajsku dolinu učmalu, od samozadovoljstva, prekrivenom izmaglicom prašine, odvojenu paukovom mrežom od traganja za smislom života bane Sablazan. Sablazan sva od sjajnih boja života, strasti, ljubavi, izazova… kao tektonska katklizma izbacuje na površinu svo samoljublje, laž, dvojni moral, pohlepu tako brižljivo sakrivane pod plaštom nedužnosti i poštenja. U svojoj nevelikoj, nezlobivoj satiri Sablazan u dolini Svetog Florijana Ivan Cankar izvrgava ruglu svu bedu društvenog licemerja suprostavljajući malograđanskim odličnicima raskrinkavajući svu bedu njihovog dvojnog morala dvoje vagabunda Petra i Jacintu, koji svojom iskrenom željom za punim životom kao uragan protutnjr povrh njih za trenutak uzvitlavši prašinu i sablaznivši ih lekciojom koju nisu shvatili.

Pred tvorcima plesne piese stoji ne mala obaveza i zadatak da zadatu temu s reči prevede na svima razumljiv jezik igre koji će obznaniti tajnu poruku skrivenu među napisanim redovima: probudite se! Stresite prašinu sa sebe! Pogledajte se u oči… Život je lep, pun izazova i radosti… ŽIVITE!

Predstavu izvode igrači iz pet zemalja Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Makedonije: Mojca Majcen, Ema Janković (Hrvatska), Zulejha Kečo (BIH), Branko Mitrović (BIH), Luka Živković (Srbija) i Jakša Filipovac (Srbija). Adaptacija muzike Lana Toković (Srbija), kostim i scenografija Neira Sinanbašić i Melisa Musić (BIH). Beogradskoj premijeri su prethodila izvođenja u Sarajevu (BiH) 14. oktobra na sceni Bosanskog kulturnog centra i Velenju (Slovenija) u okviru Festivala Velenje na sceni Doma kulture Velenje 19. oktobra 2017. godine.