Igra Save Šumanovića – Beračice

U Institutu za umetničku igru (IUI) u Beogradu, 3. oktobra, a 4. oktobra u Galeriji slika Sava Šumanović u Šidu, zbio se čudesan događaj: profesori i studenti ovog Instituta su inspirisani triptihom Save Šumanovića Beračice oslikali i prikazali svoju viziju mnogoznačnog dela, koje bez dvojbe doseže sam vrh slikarstva XX veka u našim prostorima. Projekat pod nazivom Igra Save Šumanovića Beračice nastao je u saradnji I zajedničkoj ideji Instituta za umetničku igru i Galerije Sava Šumanović iz Šida, s jasnom namerom da na nov ,sasvim neuobičajen način oživi poslednje delo rano i nesrećno, zločinački prekraćenog života jednog od najinteresantnijih likovnih stvaralaca našeg podneblja, čija su dela pripadala podjednako impresionizmu, ekspresionizmu, a po nekim kritičarima čak i futurizmu.

Projekat je osmišljen kao spoj tradicionalnog i savremenog, novog i drugačijeg poimanja monumentalnog triptiha Beračice.
Performans koji predstavlja završnicu proučavanja mogućnosti sadejstva raznih umetnosti na čemu su studenti radili u okviru predmeta Sinergije i transformacije ostvario je niz različitih reminiscencija na istu temu: Igrom oživeti Beračice.

Studenti su zajedno s profesorima uz savetovanje s Vesnom Burojević istoričarkom umetnosti i direktorkom Galerije detaljno analizirali, istraživali, tražili i pratili sve vizuelne elemente složene celine ovog dela, koje je tek pre pet godina slučajnošću zaokruženo: prilikom sređivanja stalne postavke pronađene su slike za koje se pretpostavljalo da su nastale poslednje a da se dve precizno sastavljaju s onom koja je ostala na štafelaju da se suši, tog jutra kada je njen autor odveden na put bez povratka. Od tada one čine nerazdvojno telo triptiha Beračice.

Ostvarujući ovaj zamašan poduhvat studenti su pokazali do kog su stepena savladali ono što je suština pojma umetničke vizije i prožimanja njenih različitih izraza.

Osmoro umetnika prikazalo je svoje studije: Ivana Ljujić Radivojević (izvođači T. Durać, M. Stijak, M. Vučenović) Belo na belom, fantazija na temu svetlosti i boje kao likovnog izraza Save Šumanovića; Đurđija Jelenković (izvođač Đ. Jelenković) The touch of Sensibility, kroki na temu određenih situacija koje treba pratiti kako kroz život tako i kroz igru; Tijana Malek i Ivana Ljujić Radivojević,koje su i izvođačice ovog dela, prikazuju život žene i prolaznost života povezujući simbolički život i delo jednog velikog umetnika i čoveka uopšte; Branko Mitrović po svojoj ideji i konceptu nazvanom Beflana publiku prepušta razmišljanjima i slobodi da delo oseti i protumači na sopstveni način; Maciej Kuzminsky (izvođač M. Kuzminsky) u delu pod nazivom All I know and can dao je iznijansiranim pokretima psihološku studiju višeslojne ličnosti, uzaludnu borbu za stabilnošću, i na kraju, beg od sopstva; Saša Eftimova (izvođači S. Eftimova i A. Baftim)svoju viziju triptiha obrazlaže ovim rečima… svaka umetnost kazuje misteriju svojim znacima…; Jelena Stoisavljević i Tiha Celinšek Kaličanin, svojim video radom Nestajemo u vremenu akcenat stavljaju na imperativ današnjeg vremena… više radimo i nastavljamo da jurimo za vremenom koga kao da imamo sve manje; Aleksandar Ilić i Teodora Sujić pod nazivom Počasnica odslužili su simboličan obred očišćenja i odavanja počasti tajni života i tajni svekolike umetnosti, koju je Sava Šumanović pokušao svojim delom da dokuči (izvođačice N. Kecman, V. Stipšić, R. Mentović, M. Vučković, T. Sujić, M. Ivančević, Lj. Mladenović, N. Ćulibrk, M. Marković i I. Vidmar).

U Šidu 4. oktobra u Galeriji Sava Šumanović ispred originalnih slika i monumentalnog triptiha Beračice ponovljen je deo programa.

Svako od tada izvedenih dela zračilo je novom snagom obasjano bojama sa slika, i nekim tihim poštovanjem koje uliva ovaj hram posvećen umetnosti.

U Beogradu i Šidu nadahnutim rečima je direktorka Galerije Vesna Burojević izložila istorijat postanka triptiha Beračice i njegovo tumačenje.

Neobičan, rizičan, zahtevan i ni malo lak zadat koji su idejni tvorci i rukovodioci projekta prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović i prof. mr Aleksandar Ilić zadali studentima i sebi, zaslužuje veliko priznanje jer događaj (ovo se može nazvati prvorazrednim događajem), performans obuhvata različite kategorije: koreografije, instalacije i video radove.

Na ovaj način se prvi put delo vizuelne umetnosti tumačilo izvođačkim izrazom.

Značaj projekta je pre svega u tome što se ideja, misao i delo Save Šumanovića tumače i nastavljaju u duhu današnjeg vremena i višemedijskim prikazivanjem ističe njegovo vizionarsko delo.

Tokom života Sava Šumanović je naslikao više od 800 slika.

Izvođenjem ovog multimedijalnog dela triptih Beračice i njihov autor započinju nov život.

Projekat je ostvaren uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.