NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA „TERPSIHORA 2016.“

NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA „TERPSIHORA 2016.“

Povodom Svetskog Dana igre 29. aprila – 25. aprila ove godine tročlani žiri Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, u sastavu: Bahram M. Juldašev, Prvak baleta, baletski pedagog i koreograf(predsednikžirija), Jadranka Jovanović, Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Milan Rus, Prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu,doneo je odluku da se nagrada Terpsihoraza 2016. godinu posthumno dodeli Mirjani Nešić, dugogodišnjem pedagogu klasičnog baleta Baletske škole “Lujo Davičo” u Beogradu.

Specijalna Pohvala dodeljuje se Festivalu koreografskih minijatura u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije iz Beograda.

Nagradu i Specijalnu pohvalu podržali su Zlatni sponzor Manta system, Ministarstvo kulture i informisanja i Institut za umetničku igru Beograd.

Svečanost povodom dodele biće održana u četvrtak 28. aprila s početkom u 13 časova u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, ulica Dositejeva 2.

Terpsihora

OBRAZLOŽENJE:

 

Nagrada Terpsihora 2016.

Mirjana Nešić, pedagog klasičnog baleta

Ovogodišnja Nagrada Terpsihora je presedan jer se posthumno dodeljuje Mirjani Nešić, dugogodišnjem pedagogu klasičnog baleta Baletske škole “Lujo Davičo” u Beogradu. Stručni žiri je u svojoj odluci naglasio da se ne smeju zaboraviti počeci baletskih igrača i onih koji su zaslužni za njihovo formiranje i obrazovanje. Mirjana Nešić je bila pojam pedagoga jer nije samo učila baletskom zanatu, već je bila vaspitač u pravom smislu reči brojnih generacija igrača, naučivši ih da se talenat bez discipline i predanog rada vrlo brzo pretvara u svoju suprotnost, da je neophodno kultivisati sebe i širiti znanje kako bi stečeni zanat postao umetnost.

Žiri je je naglasio da su mnogi učenici Mirjane Nešić postigli zapažene rezultate kao prvi igrači ne samo kod nas već i u svetu, i ostavili neizbrisiv trag u profesiji koja je prolazna, teška i vrhunska. Za svoj dragoceni doprinos pedagoškom radu dodeljena joj je i Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Mirjana Nešić napustila nas je 5. marta ove godine.

Sagledavajući prethodne dobitnike Nagrade Terpsihora žiri je nastavljajući kriterijume ranijih žirija nastojao u godini malog jubileja (pet godina) da ne izneveri prestižnost ovog priznanja, u vremenu kada je veliki broj nagrada izgubio svoju prvobitnu namenu, kao i da da značaj obrazovanju u polju umetničke igre, kako bi budući pedagozi sledili put Mirjane Nešić.

 

Specijalna pohvala 2016.

Festival koreografskih minijatura

Festival koreografskih minijatura osnovan 1997. godine kao međunarodni je plesni festival koji se održava svake godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, u organizaciji osnivača Udruženja baletskih umetnika Srbije, a koji ove godine proslavlja svoj jubilej dvadeset godina od osnivanja.

Misija Festivala koreografskih minijatura jeste da promoviše umetničku igru u najširem smislu i da upozna stručnu i širu javnost sa aktuelnim i nastupajućim trendovima naglašavajući značaj podsticanja koreografskog stvaralaštva.

Uloga festivala u podsticaju, obrazovanju i razvoju domaće plesne scene je veoma značajna, s obzirom da pored domaćih stvaralaca koji imaju mogućnost da predstave svoj rad, pruža mogućnost i međunarodnim takmičarima da svojim učešćem doprinose kvalitetu i predstavljanju novih tendencija u igru.

Mnogi laureati festivala danas su poznati koreografi na polju svetske umetničke scene, i podstaknuti su da nastave samostalnu koreografsku delatnost ne samo kod nas već i u svetu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *