Na Dan Madlenianuma

Na Dan Madlenianuma

Na Dan Madlenianum opere i teatra 26. januara ove godine bila je repriza barokne opere Klaudija Monteverdija* Orfej. Dvoipo satno bravurozno izvođenje orkestra sastavljenog od internacionalnih majstora na originalnim istorijskim istrumentima ili njihovim vernim kopijama, korektno pevanje zahtevne, specifične, barokne glasovne partiture i sasvim skromnog scenskog pokreta (koji je ličio na dečiju igru u obdaništu) prepuno gledalište pozdravilo je dugotrajnim i burnim aplauzom.

Predrag Gosta osnivač i dirigent Nove beogradske opere odgovorio je na osnovu bogatog ličnog iskustva (školovan u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti, London Trinity College of Music i Georgia Satet University, Atlanta USA, usavršao se u Rusiji i Americi) između ostalog na jedno od pitanje daje sažet odgovor koji glasi:

Imamo umetnike izraženog talenta ali im sistem školovanja ne omogućava da se posle određenog nivoa razvijaju… čini mi se da profesori… prenose učenicima manje znanja od onog što sami imaju kako bi uvek bili iznad svojih studenata. U inostranstvu profesori vode studente određenim pravcem s namerom da ih ospsobe da sami drže kormilo životu u sopstvenim rukama.

*Klaudijo Monteverdi (1567-1643., Kremona), kompozitor bio u službi vojvode od Mantove, potom živeo i radio u Veneciji. Komponovao crkvenu i svetovnu muziku, opere, međuigre, balete.  U  Madlenianum opera i teatru u koprodukciju s Novom beogradskom operom izvedene su njegove dve opere: Krunisanje Popeje i Orfej.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *