Intervju: Nataša Hajdarević

Intervju: Nataša Hajdarević

Nataša Hajdarević je rođena Sarajka. U svom gradu je stekla sve stepene obrazovanja, od Osnovne baletske škole do jedinog maturanta (1994. godine) Srednje muzičke škole, na Odseku za balet i sticanja titule Magistar-menađer u sportu, na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. Jedna je od osnivača udruženja Tanzelarija i neumorni i značajni inspirator i organizator umetničke igre, baleta i savremenog plesa.

Spremno i ljubazno je prihvatila da odgovara na pitanja Steparta.

Da počnemo od početka: balet – želja devojčice za neodoljivom magijom pozornice ili intuitivna, snažna potreba za odgonetanjem tajne igre?

N.H: Još kao maloj  djevojčici  pojavila se ljubav prema baletu. Tako sam sa devet godina upisala I razred Osnovne baletske škole. Kroz dugogodišnje školovanje u baletskom obrazovanju, zamišljala sam da jednog dana i postanem baletski igrač. Poslije osnovnog obrazovanja upisala sam i Srednju muzičku školu, Odsjek za balet, i mislila sam da je to jedan korak prema ostvarenju cilja, ali nažalost desio se rat i onemogućio jedan period da pohađam školu, ali zahvaljujući dobrim ljudima, kod kojih sam se školovala završavam 1994 godine, kao jedini diplomac iz moje klase.

Kao jedini maturant u svojoj generaciji Odsjeka za balet  Srednje muzičke škole niste se trajno opredelili za svetlosti pozornice koje život znače, već ste se okrenuli delatnosti koja nije tako atraktivna ali je isto tako značajna, tako reći iza kulisa. Da li je to bila svesna odluka ili sticaj okolnosti?

N.H: Nažalost, sticajem okolnosti nisam se opredjelila za pozornicu i nisam direktan akter, ali sam se pronašla u aktivnostima koje su iza kulisa ali ljubav koju imam prema baletu i općenito prema plesnoj umjetnosti pokušavam da realizujem misiju koju imam tj. da je na svaki mogući način predstavim u svjetlu u kojem zaista jeste. Lijepa, graciozna i posebna.

Na osnovu Vaše bogate radne biografije može se zaključiti kojom energijom, kreativnošću i upornošću raspolažete. Da li je tažek put od zamisli do ostvarenja?

N.H: Moj put do uspjeha je zaista trnovit. Pored toga što sam zaposlena, magistrirala sam na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a svojim najvećim uspjehom smatram što sam majka i što imam predivnu kćerku. Za sve u životu mora da postoji nešto da Vas podstakne i da Vam da posebnu energiju, u mom slučaju to je Ena. Zaista je veliki podstrek. Moje je mišljenje da ništa nije teško kad se nešto želi i kad se ima cilj u životu. Presretna sam da ono što zamislim mogu da realizujem u svom životu. Nažalost, do uspjeha je put težak, za sad uspjevam da ga realizujem.

Jedna ste od tri osnivača udruženja Tanzelarija. Cilj Tanzelarije je ?

N.H: Udruženje Tanzelarija organizaciju za afirmaciju savremenog plesa – sačinjavaju Ivana Hadžihasanović – Gojmerac predsjednik udruženja, Svea Thalia Ćatić PR, i Nataša Hajdarević koordinator projekata. Cilj udruženja Tanzelarija je da afirmiše razvoj plesne umjetnosti i da podstakne što veće interesovanje za  savremene igre, kako kod mladih naraštaja, tako i starijih poznavalaca plesa.

Koordinator ste projekta Internacionalnog festivala savremenog plesa u organizaciji i saradnji s udruženjem Zvrk, za edukaciju i nove inicijative u plesnoj umetnosti u Bosni i Hecegovini. Koje ste iskustvo stekli u toj saradnji?

N.H: Zvrk je prvi festival savremene plesne scenske umjetnosti, plesnog teatra i performansa ikada viđen u Bosni i Hercegovini. Festival je nastao kao odgovor bosansko hercegovačkih umjetnika iz oblasti plesne scenske umjetnosti na nerazumijevanje savremenog plesnog svijeta, nedostatak plesnog festivala kao i manjih, nezavisnih i kritički određenih produkcija na domaćoj festivalskoj mapi; kao rezultat želje da se domaći umjetnici i publika upoznaju sa istinski novim trendovima i idejama; sa radikalnijim scenskim jezikom kao i da se na taj način podstakne domaća produkcija na ovom polju. Ovogodišnje izdanje Festivala u tri grada otvaraju bosansko hercegovački umjetnici sa likovnim i scenskim djelima na temu migracije.  Jedan od glavnih ciljeva ovog evropskog projekta je da u svoje središte stavi zabrinutost i razmišljanje o udjelu u činu stvaranja unutar javnih prostora.  Ciljevi i djelovanje Zvrka omogućit će promociju kulturne razmjene umjetnika van i unutar Bosne i Hercegovine. Koordininiranje na radu ovog velikog i značajnog projekta zaista će pomoći da se u budućosti  doprinese kvlaitetu projekata i podizanju nivoa plesne scene i njegovih kvaliteta u Bosni i Hercegovini.

Vaše udruženje Tanzelarija je bilo organizator ovogodišnjeg, Prvog baletskog državnog takmičenja. Osim ovog vida promocije umetničke igre i pružanja šanse mladim igračima ne samo da prikažu stečeno znanje, već, što je mnogo značajnije odmere lični talenat, koje je još projekte Tanzelarija pokrenula i ostvarila? 

N.H: Tanzelarija – organizacija za promociju savremenog plesa, na inicijativu svojih članova (baletskih igrača i pedagoga) je s početkom 2016. godine, pokrenula projekat Balance.  Osnovna ideja ovog projekta je razvoj plesne umjetnosti na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine kroz takmičenje iz klasičnog baleta, s ciljem suzbijanja maloljetničkog prestupništva prvenstveno na teritoriju Kantona Sarajeva, a potom i cijele BiH. Po prvi put na jednom mjestu su se okupili učenici iz svih baletskih škola i studija iz Bosne i Hercegovine, pod budnim okom internacionalnog žirija. Takmičenje je bilo otvorenog tipa, tako da su bili aktivirani učenici osnovnih i srednjih škola sa Kantona Sarajevo kao publika. Na taj način su upoznati sa plesnom umjetnosti i svim aktivnostima koje zahtjeva ova umjetnost. Promocijom plesne umjetnosti i obrazovanja, željeli smo djeci osnovnog i srednje školskog uzrasta ukazati na aktivnosti koje će im otvoriti nove životne vidike. U ovom ovogodišnjem Balance 2017. organizovano je II državno i I regionalno baletsko takmičenje baletskih škola iz država regije. Koleginice i ja smo ponosne na pohvale koje smo dobile od učesnika, jer smo se zaista trudile  da razliku podignemo na mnogo veći nivo, i naravno uspjele smo. Velika organizacija, mnogo učesnika, a sve za bolje sutra u svijetu bosansko hercegovačke baletske umjetnosti…

Ovogodišnji koproducent Balkan Dance Projecta vol. 3 uz Festival Velenje iz Slovenije, koji je inicijator i pokretač saradnje mladih umetnika s teritorije Balkana, je i Tanzelarija. Šta Vas je potstaklo na tu saradnju?

N.H: Balkan Dance Project Vol. 3 je plesna produkcija, nastala ovaj put u saradnji sa Festivalom Velenje (koji je producent) s međunarodnim partnerima Tanzelarija i JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo – Bosanski kulturni centar, Udruženje profesionalnih baletskih plesača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i Institut za umetničku igru iz Beograda. Predstavu pripremaju koreografi koji dolaze iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na ovu saradnju podstakla nas je općenito ideja BDP – a, čija je ideja surađivanje i povezivanje mladih scenskih umetnika iz regiona, te promocija i razvoj modernog i savremenog baleta i direktno učestvovanje BiH, kako kroz produkciju, sa koreografom Ivanom Hadžihasanović , tako i mladim bosansko hercegovačkim igračima.

Kako ocenjujete misiju Balkan Dance Projekta i kako je njegov credo prihvaćen u svetu igre u Sarajevu?

N.H: Misija Balkan Dance Projekta je zahvaljujući onim što ga čini, idealno zamišljen poduhvat odnosno platforma, u kojoj se pruža prilika mladim ljudima, koreografima, igračima da se afirmišu na polju plesne umjetosti. Učešće u stvaranju BDP Vol.3 u Sarajevu smatram dobitkom i presretna sam što sam upoznala nove divne ljude, prijatelje; što smo dva mjeseca disali kao jedna duša, a to je najveće blago… Moje lično mišljenje je da sa ovakvim idejama, strasti i ljubavi prema onome što radimo BDP će biti i sve obimniji i kvalitetniji projekat.

Iz Vašeg radnog opusa izdvajamo sledeće: …1996. godine preraspoređuje se u Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Tu kao profesionalac, viši referent-tehnički sekretar provodite preko 20 godina. Široko polje delatnosti, šta bi ste izdvojili kao prioritet?

N.H: Aktivan odnos prema kulturi i sportu doprinosi savjesnom oblikovanju života svakog pojedinca kao i njegovoj socijalnoj integraciji u društvenu sredinu. Sloboda umjetnosti, podrška kreativnosti, poticanje fizičke aktivnosti, intuiciji i mašti su bitni faktori koji utiču na oblikovanje naše budućnosti kao i kvaliteta života svih građana. U prvom planu nastojanja Ministarstva kulture i sporta i njegovog djelovanja stoje potencijali kulture i sporta kao resursa koji doprinose razvoju drugih segmenata društva. Raznolik i širom svijeta prepoznat kulturno-sportski život Kantona Sarajevo, dodjeljuje nam epitet vitalnog kulturnog i sportskog centra. Pored etabliranih gradskih muzeja, galerija, pozorišta i kina, sportskih dvorana i terena, manifestacija i festivala, naš grad i Kanton su također prepoznatljivi po mnogim slobodnim umjetnicima, književnicima, glumcima, i sportistima. Kultura i sport su inovativne i produktivne snage od kojih u mnogome zavisi dalji razvoj Kantona, no isto tako očuvanje kulturnog naslijeđa i vrijednosti predstavljaju osnov na kojem se gradi i čuva imidž Kantona kao jednog od najvećih kulturnih i sportskih centra regije Jugoistočne Evrope.

Radi cjelokupnog razvoja i unaprijeđenja kulture i sporta u Kantonu, Ministarstvo podržava jednakost prava na razovoj kulturnih i sportskih aktivnosti, slobodu umjetnosti i podršku kulturnom i sportskom životu Kantona i na kraju. naša podrška ne izostaje pri obrazovanja mlađih generacija s ciljem učešća u kulturi i sportu.

Istovremeno, s redovnim obavezama na poslu završavate fakultet. Kako ste uspeli sve to da ostvarite, imate li vremena, samo za sebe?

N.H: Vremena  da se posvetim samo sebi  imam jako malo. Dok završim poslovne obaveze tokom dana, ispunim svoju dužnost kao majka, uspijem da se opustim uz neku zanimljivu knjigu i družim se sa meni dragim ljudima. Trenutno radim na afirmaciji baletske umjetnosti u Općini Vogošća. Balet u Vogošći, nije postojao 30 godina. Zahvaljujući ljudima u Upravi KSC Vogošća, ostvaruje se ideja pokretanja kursa baleta pri ovoj ustanovi, gdje afirmišemo djevojčice od 4 do 14 godina. Zaista sam ponosna na njihovu ljubav i ubjeđena sam da će jednog dana biti i uspješni baletskih igrači.  Ako to bude i samo jedna od njih, smatrajući to velikim uspjehom.

Zavidan kurikulum vite; zavidna energija i sposobnost organizovanja sebe i svog vremena. Kako?

N.H: Dobra organizacija je pola obavljenog posla.To je moj moto koji me vodi kroz život. I zasad uspijevam u tome. Najvažnije je da sve što radim volim i to mi je životna satisfakcija.

Vaš rad je cenjen i priznat: jedini maturant svoje generagije; najbolji student…dobitnik Srebrne i Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu…Stepartu ostaje samo da Vam čestita, poželi dalje uspehe i sreću, da Vam zahvali na saradnji i postavi još jedno pitanje:

Ko ste Vi:

N.H: Nataša Hajdarević, majka jedne Ene;

– planovi: Mnogi.

– želje: Brojne.

– tajne? Skrivene.

 

foto © Zoran Lešić

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *