DAN NAŠEG POZORIŠTA

DAN NAŠEG POZORIŠTA

Svečanim programom pod nazivom 22. novembar je Dan našeg pozorišta, u okviru kojeg su dodeljena godišnja priznanja za umetničke i radnje rezultate, Narodno pozorište u Beogradu proslavilo je 146. rođendan. Nagrade i priznanja naših umetnika tokom sezone:

Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljena je Specijalna pohvala Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije za visok profesionalni nivo i doprinos promociji kulture Srbije na brojnim gostovanjima u svetu, a Nacionalnom teatru je dodeljena Povelja zahvalnosti Udruženja baletskih umetnika Srbije; prvaku baleta Konstantinu Kostjukovu dodeljena je Nagrada Terpsihora; prvakinja baleta Milica Bjelić dobitnica je Nagrade za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije i solista baleta Aleksandar Ilić Nagrade za životno delo Filip VišnjićNagrade za najbolja individualna premijerna umetnička izvođenja dodeljena su Bojani Žegarac za ulogu Maše u predstavi Krcko Oraščić i Igoru Pastoru za ulogu Krcka Oraščića u istoimenoj predstavi; Srebrenjak Narodnog pozorišta dodeljen je saradnici Pozorišnih novina Milici Zajcev; Pohvale za rezultate u radu dobili su Natalija Bata, Balint Rauscher i Teodora Spasić; Zlatne značke uručene su Pingović Tamari, Marković Ines i Pešić Drini; Članovi Baleta koji odlaze u penziju su Selenić Lončar Ružica, Fekete Sofija i Stanković Nebojša.

Dan Narodnog pozorišta 22. novembar, ustanovljen je 1968. godine, prilikom obeležavanja stogodišnjice Nacionalnog teatra.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *