Balkan Dance project Vol. 2. na Šibenskom plesnom festivalu

Balkan Dance project Vol. 2. na Šibenskom plesnom festivalu

Plesni projekat Balkan Dance project Vol. 2 u koreografijima Aleksandra Ilića (Srbija) prvog soliste i koreografa Narodnog pozorišta u Beogradu u saradnji s Nataliom Iwaniec (Poljska) i koreografa Igora Kirova (Makedonija) biće izveden na sedmom Šibenskom plesnom festivalu (Hrvatska) 28. jula u Šibenskom narodnom kazalištu. Sedmi Šibenski plesni festival se održava od 24. do 29. jula na nekoliko lokacija u gradu: Trg Republike Hrvatske, Hrvatsko narodno kazalište i tvrđavama Barone i sv. Mihovil. U okviru pratećeg programa koji se održava u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, biće održano predavanje o savremenoj igri i položaju igrača i koreografa u zemljama regiona u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić na kome će govoriti dr. sc. Vera Obradović Ljubinković (Srbija), Sanja Petrovska (Hrvatska) i Aleksandar Ilić (Srbija).

Balkan Dance Project je međunarodni plesni projekat u kome učestvuju uspešni mladi koreografi i igrači i stvaraoci iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvatske i BiH. Osnovali  su ga 2015. godine Igor Kirov i Mojca Majcen balerina iz Slovenije, kojima se pridružio Aleksandar Ilić.

Misija ovog projekta je da se kroz individualne priče istražuje zajedničko iskustvo Balkana.

Svako od njih kroz svoju ličnu estetiku tumači životno iskustvo stečeno.

Balkan Dance project čine dva dela Posle soneta po motivima Sonetnog venca slovenačkog pesnika France Prešerna u koreografiji Aleksandra Ilića uz saradnju Natalie Iwaniec, i Cube Untold u koreografiji i scenografija Igora Kirova.

U oba dela učestvuju isti igrači: Mojca Majcen (Slovenija), Ema Janković (Hrvatska), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Luka Živković i Jakša Filipovac (Srbija).

Vol 2. premijerno je izveden na Velikoj sceni Madlenianum opere i teatra (Srbija) 8. oktobra prošle godine.

Pokrenuti ciljem pod nazivom Balkan Dance Project učesnici su svako prema svom afinitetu, shvatanju i emocijama naslikali portret vremena sadašnjeg proizašlog iz vremena prošlog anticipirajući vreme buduće, kao zbir tri suštinska činioca opstanka na zemlji.

Pored zbližavanja, povezivanja, i kulturne razmene umetnika, cilj projekta je razvoj moderne, savremene igre, predstavljanje plesnih produkcija u manjim mestima i kroz obrazovanje osvajanje nove mlade publike. Koprodukcijski projekat Madlenianum opera i teatra i Festivala Velenje ima misiju zbližavnja naroda i narodnosti Balkana. Što politika razdvaja umetnost spaja.

Direktor i osnivač festival Zorana Mihelčić zahvalila se na podršci Gradu Šibeniku, TZ Šibenik, Tvrđavi kulture Šibenik i Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *