BALKAN DANCE PROJECT – Vol. 1

BALKAN DANCE PROJECT – Vol. 1

U okviru ovog Međunarodnog plesnog projekta koji udružuje mlade, talentovane koreografe i igrače iz tri države (Slovenija, Makedonija, Srbija), kako bi svako od njih, na sopstven način, stilom i emocijom izrazio etiku i estetiku univerzalnog poimanja suštine i tradicije balkanskog poluostrva, nastao je koreografski Diptih dvojice autora, Igora Kirova (Makedonija) i Aleksandra Ilića (Srbija).
Premijera će biti 5. novembra u organizaciji Festivala Velenje (Slovenija).
Reprize su u Skoplju, Štipu, Bitolju (Makedonija) i u Beogradu 13. novembra u Narodnom pozorištu, na sceni Raša Plaović.
Cilj Balkan Dance projecta, je da združi mlade stvaraoce različitih država zajedničkog kulturnog nasleđa, kako bi kroz saradnju i stvaralački dijalog doprineli širenju novih tokova današnje kulture i umetnosti.

Autori kažu:
O svom delu ne želim da govorim, više volim da dozvolim publici da sama uđe u moj svet i stvara sopstveno mišljenje o predstavi. Njihovo osećanje će ih uzdići do moje vizije i onoga što sam želeo da ostvarim u predstavi. Nove vizije i novi događaji biće izraženi kroz igru četiri žene koje su pune emocija i energije. Svaka od njih ima svoju tajnu suštinu koju će izraziti na sopstveni poseban način. Igor Kirov

Gustav von Aschenbach polažući svoje poslednje dane na žrtvenik života služi bolni obred čežnje za mladošću i lepotom. Koliko je to pokoravanje Usudu toliko je i prkos neminovnosti koja uvek stiže prerano. Iluzija kojom su blagosloveni njegovi poslednji trenuci, nalik pesku koji curi iz Klepsidre, izvorskoj vodi koja beži iz sklopljenih dlanova, gasne u raširenim zenicama u uzaludnom traganju za nežnošću.
Prinoseći sebe kao žrtvu u čast večnosti slavi život sa svim njegovim neuhvatljivim čudima i neobjašnjivom zagonetkom postanja kao i surovom istinom Život je jedan jedini… Aleksandar Ilić

U predstavi učestvuju: Teodora Sujić, Miona Petrović, Mojca Majcen, Adrijana Dančevska, Katarina Stojković.

Projekat su pomogli Festival Velenje, Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Narodno pozorište u Beogradu, Fakultet za inženjerski menadžment u Beogradu.

Foto Ksenija Mikor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *