Balet Fest Sarajevo/ Publika oduševljena Grand Hotelom

Savremena plesna predstava Grand Hotel izvedena u sklopu 12. Balet Festa, oduševila je publiku u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Poznavaoci baleta i savremenog teatra znaju da se od autorskog dvojca koji potpisuje Grand Hotel može mnogo očekivati, a tako je i sa ovom predstavom. Koreograf Aleksandar Ilić i redatelj Aleksandar Nikolić iskazali su svu raskoš svoje mašte, iskustva i znanja, osmislivši upečatljiv, fizički zahtjevan, zabavan i vizuelno pročišćen plesni teatar.

Snažan autorski pečat predstavi daje muzika Ane Krstajić, danas jedne od najzanimljivijih kompozitorica u Srbiji.

Autorski tim uspio je dočarati atmosferu kultnog filma Wesa Andersona Grand Hotel Budapest koji je samo bio polazište za idejni koncept predstave. Kroz nju se protežu vječita pitanja neumitnog protoka vremena i mjesta pojedinca u ogromnom univerzumu kojeg ne ograničavaju vrijeme i prostor.

Foto: Balet Fest: Mojca Majcen

Odgovore na filozofska pitanja protagonisti nam predočavaju kroz šezdesetak minuta čudesne i istovremeno duhovite i virtuozne igre. Četvero izvrsnih solista opčinili su nas svojom energijom, originalnim izrazom i karakterima. Među njima sjajna Mojca Majcen, plesačica iz Slovenije, potom karakterno snažan Ognjen Vučnić iz Hrvatske, žovijalni Jakša Filipovac iz Srbije te izuzetno talentirani i karizmatični Branko Mitrović iz BiH.

Treba zapamtiti njegovo ime, jer sudeći po onome što je pokazao u Grand Hotelu, može se utvrditi da naša zemlja trenutno nema plesača takvih potencijala. Branko Mitrović je odrastao u Bijeljini, ali je usljed nedostatka adekvatne plesne poduke otišao u Beograd, a zatim i na međunarodne majstorske kurseve. Zahvaljujući tome, danas je sudionik predstava u mnogim beogradskim pozorištima, ali i jedan od članova Balkan Dance Projecta, što ga s vremena na vrijeme dovodi i u Sarajevo. Za nadati se da ćemo još imati priliku da ga gledamo na našim scenama.

Foto: Balet Fest: Branko Mitrović

Uz svo poštovanje sjajnim solistima, recimo i nekoliko riječi o ansamblu “gospođa” koji u Grand Hotelu utjelotvoruje apstraktni pojam vremena. Kako je novinarima pojašnjeno na press konferenciji povodom predstave, običaj je da se na svakoj izvedbi za ovu ulogu angažuju lokalne akterke – bivše ili aktivne plesačice.

Na sarajevskoj izvedbi čast da odigraju ulogu ‘vremena’ imale domaće balerine Zulejha Kečo i Dajana Zilić, te nekadašnje balerine Aida Palinić, Nikolina Petković i Nataša Hajdarević. Premda su imale samo jednu probu, treba reći da su ovom zadatku pristupile veoma profesionalno i ostvarile nezaboravnu izvedbu, što je publika nagradila velikim aplauzom.

Foto: Balet Fest: Ansambl gospođa

Prestava je nastala u produkciji teatra Madlenianum iz Zemuna, prve privatne operne i baletne kuće u regiji. Ova kuća i ranije je proizvodila značajne predstave, u suradnji sa Udruženjem profesionalnih baletskih igrača, koreografa i pedagoga Srbije.

VEST PREUZETA SA SAJTA RADIOSARAJEVO