ALEKSANDRE, DOBRO NAM DOŠAO!

ALEKSANDRE, DOBRO NAM DOŠAO!

Aleksandru Antonijeviću diplomiranom učeniku Baletske škole u Novom Sadu, prvaku Nacionalnog baleta Kanade i umetničkom fotografu biće u toku 12. Beogradskog festivala igre uručena nagrada VIP poziva. Ovo priznanje istaknutim domaćim plesnim stvaraocima sa zapaženom karijerom van granica naše zemlje ustanovljeno je pre pet godina a dodeljuju ga VIP mobile i Beogradski festival igre.
Značajno je i obimno umetničko delo Aleksandra Antonijevića. Posle položenog diplomskog ispita u klasi pedagoga Ksenije Dinjaški bio je spreman da zaigra prepoznatljivom čistotom i snagom ruske vaganovske škole. U završnim razredima bio je nosilac niza priznanja s domaćih i internacionalnih takmičenja. Srebrna plaketa Jugoslovenskog baletskog takmičenja u Novom Sadu 1986. i Diploma časti s najsterijeg baletskog takmičenja u Varni (Bugarska) 1988. najznačajnije su nagrade iz tog perioda. Ocenjujući kvalitet igre i spremnost za budućnost stručnjaci su u Varni procenili da je Aleksandar „redak primer klasično-romantičnog igrača s perspektivom evropskog dometa“. Upravo se tako i desilo. Uve Šolc (Uwe Scholz) poznati nemači igrač, koreograf i direktor Ciriškog baleta, prvi je pozvao Aleksandra Antonijevića da se priključi njegovoj kompaniji. Posle dvogodišnjeg uspešnog nastupanja na švajcarskoj sceni, stigla je nova ponuda. Direktor Kanadskog nacionalnog baleta Rid Anderson (Read Anderson), angažuje mladog, atraktivnog i talentovanog igrača za jednu od najpoznatijih svetskih kompanija.
Nije bio lak početak u novoj sredini, bilo je to vreme dokazivanja i prodora u prve igračke redove. Ja sam sam, govorio je, nemam poznatu školu iza sebe, nisam iz Moskve ili Sankt Peterburga, Pariza ili Londona. Ipak, živeći pune dvadeset i tri godine u zemlji koja mu je postala dom i radeći u atmosferi profesionanog uvažavanja i poštovanja, stiče samopouzdanje, postiže uspehe i vrednosti internacionalne zvezde. Govoreći u javnosti o Aleksandrovoj uspešnoj karijeri, aktuelna direktorka Kanadskog nacionalnog baleta Karen Kejn (Karen Kain) je s ponosom i radošću konstatovala da je to jedna od najbogatijih i najdužih karijera u istoriji Kanadskog baleta.
Nacionalni balet Kanade je kompanija širokog repertoarskog potencijala sa delima istaknutih klasičnih i savremenih koreografa, s cenjenim direktorima i igračima školovanim u svetskim baletskim centrima. U toj izazovnoj umetničkoj sredini Aleksandar Antonijević je sa svim sjajnim atributima plesača klasično baletske škole osvajao i stilove neoklasičnog, modernog i savremenog igračkog izraza. Njegovo telo i misao su do savršenstva pratili zahteve svih igračkih stilova i tehnika. U zatvorenom krugu bogatog stvaralačkog opusa, paralelno s perfekcionistički odigranim ulogama prinčeva Zigfrida, Alberta ili Dezirea, u Aleksandrovom repetoaru su harizmatični, raskošni i do kraja ostvareni likovi iz predstava nove igračke misli i mašte.
Poslednjom predstavom „Second detail“ V. Forsajta (W. Forsythe) 1. juna 2014. godine Aleksandar je ispraćen svečano i dostojanstveno s naročitom zahvalnošću na dragocenom poklonu koji je ostavio kanadskoj kulturi i njenom baletskom auditorijumu. Umetnik – baletski igrač otišao je sa scene, ali ne da zaćuti nego da svoj talenat usmeri u drugom pravcu. Fotografija je bila njegov izbor: ona je prirodan nastavak mog umetničkog delovanja i najbolji način da potpuno izrazim svoje umeće i intelekt, objašnjava Aleksandar. U petogodišnjoj fotografskoj aktivnosti ostvario je sedam samostalnih izložbi u poznatim galerijama koje su istakle njegovu vrednost i značaj u svetu umetničke fotografije. Njegova dela su uglavnom spoj pokreta tela i jednostavnosti fotografskog izraza. Intrigantan je i sadržaj koji zrači s njegovih modela. Akt je bio preokupacija jednog stvaralačkog perioda, a portret jedna od sadašnjih tema koju želi da usavrši i rasvetli sve njegove tajne. Fotografijom i baletskom pedagogijom Aleksandar će osmisliti vreme koje je ispred njega i dati mu vrednost novih umetničkih dostignuća.
Na poziv Narodnog pozorišta iz Beograda Aleksandar je pre jedanaest godina bio gost u predstavama Labudovo jezero i Don Kihot. Poziv koga sada upućuje Beogradski baletski festival ima drugi značaj. Ovoga puta će internacionalnoj baletskoj zvezdi biti izražena zahvalnost zato što je na najbolji način predstavljao svoju zemlju, što je bio naš ambasador kulture promovišući svojim uspesima svoju zemlju i svoj grad Novi Sad. Malo je za sve to reći hvala, ili dobro nam došao! Ali postoji radost susreta koja će ga približiti nama i nas Njegovom velikom delu, da ga pamtimo i poštujemo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *