158 rođendan Srpskog narodnog pozorišta

U četvrtak 28. marta 2019. godine Srpsko narodno pozorište je proslavilo svoj 158 rođendan.

Dan Srpskog narodnog pozorišta biće obeležen je tradicionalnim obilaskom spomenika Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, biste Drage Spasić i groba Stefana Stefanovića (kod Uspenske crkve) gde je položeno cveće.

Posle obilaska otvorena je izložba pod nazivom Izbrisano pamćenje: vizuelna rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada čiji su autori Miroslav Šilić, Dubravka Đukanović i Mina Cvetinović Pavkov profesori Akademija umetnosti u Novom Sadu.

U 12.00 časova na sceni Pera Dobrinović održana je Svečana akademija i uručene medalje – najviše priznanje SNP-a, godišnje nagrade i pohvale Srpskog narodnog pozorišta.

Svečanu akademiju besedom je otvorio dr Zoran Đerić, upravnik SNP-a. Zatim je pozdravnu reč prisutnima uputila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Svečanost je završena predstavom na Drini ćuprija koja je izvedena na sceni koja u čast sećanja na njega nosi ime Pere Dobrinovića.

Krajem 1860. godine, u Srpskom dnevniku, Jovan Đorđević počinje da objavljuje svoje poznate članke u prilog osnivanja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, tada centru srpske kulture u Austrougarkoj monarhiji. U to vreme, na teritoriji tadašnje Jugoslavije, nije delovalo ni jedno pozorište na jezicima jugoslovenskih naroda. Godinu dana kasnije, 28. jula (16. jula po starom kalendaru) 1861, na sednici Srpske čitaonice u Novom Sadu, kojom je predsedavao Svetozar Miletić, osnovan je prvi profesionalni teatar pod imenom Srpsko narodno pozorište.

Srpsko narodno pozorište je osnovano s posebnim zadatkom: prvenstveno je bilo nacionalnog karaktera i sa pozornice je trebalo da neguje i širi nacionalnu misao i narodni jezik, da upoznaje publiku sa narodnom prošlošću i da podstiče domaće pisce na intenzivniju dramsku aktivnost, radi kulturno-prosvetnog uzdizanja srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji.

Od građanske dvorane 1873. godine (na Trifkovićevom trgu Novog Sada) bila je prva scena Srpskog narodnog pozorišta da bi preko poklona Lazara Dunđerskog namenski građene pozorišne zgrade prošlo je 120 godina uspešnog rada do konačnog dobijanja (1981 godine) nove zgrade na pozorišnom trgu u centru Novog Sada.

Srpsko narodno pozorište sada ima najveću pozorišnu scenu u Srbiji koja nosi ime Jovana Đorđevića (940 mesta); malu scenu koja nosi ime Pere Dobrinovića (373 mesta) i kamernu scenu (118 mesta). U svojoj 120 sezoni pozoriše 28. marta 1981. godine počinje rad u sopstvenoj zgradi.

Taj dan se obeležava svake godine kao Dan Srpskog narodnog pozorišta kada se na prigodne svečanosti nagrađuju individulana i molektivna umetnička ostvarenja protekle godine.

Ustav društva za Srpsko narodno pozorište iz 1863. godine. Rukopis je muzejska građa Pozorišni muzej Vojvodine.